ENARENAL

Denumire internationala: ENALAPRILUM

Indicatii : Hipertensiune arteriala esentiala , de toate gradele. Hipertensiune arteriala reno-vasculara. Insuficienta circulatorie de stagnare moderata sau grava.

Contraindicatii:
Alergie la medicament . Ingustarea ambilor pereti ai arterei renale sau ingustarea arterei la singurul rinichi activ. Sarcina si perioada de alaptare. Nu se recomanda administrarea la copii.

Reactii adverse:
Dureri de cap si ameteli, oboseala, tuse , crampe musculare, greata , hipotensiune ortostatica, diaree, rash. Foarte rar apar tulburari vaso-motorii, agranulocitoza. Enarenal potenteaza actiunea medicamentelor care reduc tensiunea arteriala a diureticelor care economisesc potasiu. Mareste concentratia de potasiu si litiu in ser .

Compozitie:
Comprimate continand maleat de enalapril 10 mg.

Actiune:
Enarenal (maleat de enalapril ) este un preparat cu actiune de franare a activitatii sistemului renina-angiotensina-aldosteron. In organism sufera transformarea in metabolit -enalaprilat activ - care este un inhibitor real al enzimei de conversie a angiotensinei I in angiotensina II. Enarenal produce dilatarea vaselor periferice, reduce rezistenta periferica, reduce presarcina si postsarcina inimii, creste fluxul sanguin renal. Este rapid asimilat in tubul digestiv - momentul culminant al concentratiei enalaprilului in ser se produce in decurs de o ora. Maleatul de enalapril este rapid hidrolizat in metabolit -enalaprilat activ. Concentratia maxima de enalaprilat intervine dupa 3-4 ore de la administrarea medicamentului. Acesta concentratie se reduce treptat in decurs de 24-48 ore.

Administrare:
Conform prescriptiilor medicului. Alimentele consumate nu influenteaza in absorbtia acestui medicament . Enarenal poate fi administrat inainte, in timpul si dupa mese. In medie se utilizeaza 10-20 mg de medicament in 24 de ore; in cazuri exceptionale 40 mg doza unica sau divizata in 2 doze egale. Doza maxima este de 80 mg in 24 de ore. In hipertensiune arteriala esentiala doza initiala este de 10-20 mg in functie de nivelul tensiunii arteriale. Medicamentul trebuie administrat intr-o doza unica. In tratamentul de mentinere se foloseste de obicei o singura doza de 20 mg, o data la 24 de ore. In hipertensiune arteriala renovasculara, tratamentul trebuie inceput cu doze mici (5 mg sau mai putin) modificandu-le in continuare in caz de necesitate. La bolnavii cu insuficienta renala tratati cu Enarenal poate aparea hiperpotasemie; de aceea nu se recomanda asocierea medicamentului cu diuretice care economisesc potasiu (spironolactona , triamteren, amilorid). In insuficienta circulatorie trebuie controlata cu grija tensiunea arteriala atat inainte cat si imediat dupa inceperea administrarii de Enarenal din cauza aparitiei hipotensiunii sau (rar) a insuficientei renale. De obicei se folosesc 10-20 mg de preparat in 24 de ore in doza unica sau impartite in mai multe doze. In masura posibilului trebuie redusa doza de diuretic.

Doza: 10mg
Ambalaj: Cutie x 1 flac x 20 compr.; (3 ani)
Firma producatoare: SINTOFARM SA + POLFA


Nu ne asumam raspunderea pentru corectitudinea prospectului pentru medicamentul ENARENAL.
Pentru o informare corecta sau in caz de dubiu, consultati medicul sau farmacistul.