EDEREN

Denumire internationala: ACETAZOLAMIDUM

Indicatii : Glaucom cronic simplu si preoperator, în glaucomul acut congestiv; uveite hipertensive; epilepsie, ca tratament adjuvant (mai ales pentru mic rau la copil, epilepsie catameniala, epilepsie posttraumatica);

retentie de fluide (edeme): tensiune premenstruala, edeme medicamentoase, obezitate si insuficienta cardiaca congestiva; sindrom Ménière.

Contraindicatii:
Acidoza , precoma si coma hepatica, insuficienta renala cu anurie, stari de hiponatremie si hipokaliemie , boala Addison, coma sau precoma diabetica, litiaza renala, alergie sau intoleranta la acetazolamida si sulfamide.

Precautii:
Prudenta la cirotici sau in alte conditii de dezechilibru electrolitic sever, la diabetici si la gutosi; nu se administreaza timp indelungat in glaucomul cronic congestiv cu unghi inchis. Acetazolamida , ca si alte diuretice, figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi). Sarcina si alaptare: Nu se va administra in primul trimestru de sarcina.

Reactii adverse:
Dozele mari provoaca hipokaliemie (se asociaza saruri de potasiu), somnolenta, parestezii ale fetei si extremitatilor, mai rar oboseala, nervozitate, tremor, depresie , dezorientare (mai ales cirotici), ataxie, sete, tulburari digestive (anorexie, voma), uneori eruptii cutanate alergice; foarte rar agranulocitoza, trombocitopenie , leziuni renale, surditate si miopie trecatoare (se intrerupe medicatia); tratamentul indelungat poate fi cauza de acidoza hipokaliemica (se asociaza clorura de potasiu), calculoza renala (mai ales calcica), hiperglicemie, hiperuricemie.

Compozitie:
1 comprimat contine 250 mg acetazolamida.

Actiune:
Sulfamida inhibitoare a carboanhidrazei; scade presiunea intraoculara - efectul se instaleaza dupa 20-90 minute de la administrarea orala, este maxim la 3-5 ore si dureaza 4-8 ore; are efect diuretic (slab si repede autolimitant), alcalinizeaza urina si acidifica mediul intern; antiepileptic; antiulceros - inhiba secretia gastrica de acid clorhidric. Mod de actiune: inhibitor specific al anhidrazei carbonice la nivelul tubului renal, corpului ciliar, plexului coroidian, sistemul nervos central si mucoasa digestiva.

Administrare:
Glaucom : adulti 250-1000 mg/zi in patru doze; copii mai mari de 5 ani 125-750 mg/zi (5-10 mg/kg corp si zi). Retentie de fluide: - numai pentru adulti: insuficienta cardiaca: 250-375 mg/zi timp de doua zile, urmate de o zi pauza; apoi se va repeta; tensiune premenstruala: o doza unica de 125-375 mg/zi incepand cu 5-10 zile inainte de debutul menstruatiei, sau la debutul simptomelor; obezitate: 250-375 mg/zi. Epilepsie : adulti: 250-1000 mg/zi in mai multe doze; copii: 125-750 mg/zi in mai multe doze.

Doza: 250mg
Ambalaj: Cutie x 2 blist. x 10 compr.; (3 an)

Firma producatoare: TERAPIA SA


Nu ne asumam raspunderea pentru corectitudinea prospectului pentru medicamentul EDEREN.
Pentru o informare corecta sau in caz de dubiu, consultati medicul sau farmacistul.