Dopamine, fiole

Indicatii: Soc cardiogen (in special in infarctul miocardic), soc septic , soc anafilactic si soc dupa transfuzii sanguine.

Sindrom de randament cardiac scazut dupa reanimare cardiorespiratorie si dupa interventii chirurgicale pe inima.

Compozitie
O fiola a 5 ml solutie 1% concentrat pentru solutie perfuzabila contine 50 mg Dopamina clorhidrat.
O fiola a 5 ml solutie 4% concentrat pentru solutie perfuzabila contine 200 mg Dopamina clorhidrat.

Actiune terapeutica
Dopamina este o catecolamina naturala precursor noradrenaline, si de asemenea este un neurotransmitator independent in sistemul extrapiramidal. Ea creste randamentul cardiac prin efectul inotrop pozitiv asupra miocardului. Dopamina stimuleaza receptorii adrenergici, acest efect fiind dependent de doza . Dozele mici (1-4 g/kg corp) stimuleaza receptorii , dozele medii (4-10 g/kg corp) stimuleaza receptorii si ,dozele mai mari stimuleaza in special receptorii . Dopamina creste presiunea sanguina, creste fluxul sanguin in coronare, in viscere si vasele renale, producand o importanta crestere a diurezei si eliminarii de sodiu .

Mod de administrare
Dopamina se administreaza numai intravenos dupa diluarea cu solutie 0,9% NaCl sau solutie de glucoza. Doza este stabilita infunctie de starea hemodinamica si greutatea corporala a pacientului. Conform indicatiilor se administreaza initial doze mici. Doza stabilita este administrata cu o pompa de perfuzie sau in perfuzie cu debit constant. In mod obisnuit, viteza pentru perfuzia intravenoasa este de 2-5 micrograme/kg/min. Dozele de 8-10 micrograme/kg/min nu trebuie depasite existand riscul instalarii vasospasmului periferic cu afectarea circulatiei sanguine.
Atentie! Nu se va administra cu solutii puternic alcaline (vezi bicarbonat de sodiu ) care pot inactiva dopamina .

Contraindicatii
Feocromocitom , tireotoxicoza. Contraindicatii relative: tahicardie paroxistica, sarcina, hipertrofie de prostata si in general prudenta la bolnavii cu ateroscleroza, la cei cu boli vasculare si la cei diabetici.

Efecte adverse
Doze mari de produs pot produce aritmii, vasoconstrictie cu afectarea circulatiei sanguine periferice, staza venoasa pulmonara. In cazul pacientilor cu boli cardiace coronariene poate determina dureri anginoase.


Nu ne asumam raspunderea pentru corectitudinea prospectului pentru medicamentul Dopamine, fiole.
Pentru o informare corecta sau in caz de dubiu, consultati medicul sau farmacistul.